Úgy bő egy fél éve elkezdtem kovászos kenyereket sütni illetve próbálkoztam péksüteményekkel is íme  egy kovászos krumplis fehérkenyér .


 Krumplis kovászos kenyér 


 Hozzávalók és elkészitése

 Először is elő tésztát készítek ami áll 20 dkg Kovászból és 20 dkg kenyér lisztből  és 2 dl langyos vízből.ezt hagyom pihenni kb. két órahosszáig de látni fogjuk ha megkelt megemelkedik és buborékos lesz .

 Utána az elő tésztát beleteszem a dagasztó gépbe  Hozzáadok még 30 dkg kenyér lisztet és elkezdem dagasztani. Közben egy nagy krumplit felteszek főni ha összeállt a tisztem akkor kiveszek belőle egy gombócot és beleteszem egy befőttesüvegbe teszek rá egy  Befőttesgumit jelzőnek mert ha ez a kis gombóc a duplájára kell akkor kész a kenyértésztám szóval ez lesz az én kis jelző tésztám mások vekkernek hívják .
 Közben a megfőtt krumplit  Pépesítem beleteszem a tésztába teszek hozzá egy evőkanál sót és addig dagasztom még szépen össze nem áll ha kell teszek még bele folyadékot vagy lisztet lehet rozslisztet is tenni bele csak ne olyan sokat.
 Kiveszem a dagasztó gépből és elkezdem dagasztani kézzel is és megformázom és kelesztő edénybe teszem megvárom míg szinte duplájára nő de a jelző tésztám jelezni fogja mikor van kész . Szóval mikor duplájára kelt a jelző tészta begyújtom a sütőt 250 °-ra teszek be egy fém edénybe vizet úgy legyen gőz ezt végig bent hagyom.  A tepsit amin sütöm vagy a formát amibe sütöm azt is bent hagyom még felmelegszik 250 fokra a sütő mikor felmelegedett kiveszem a formát  Beleteszem a kenyeret megvágom díszítem ahogy tetszik és beteszem a sütőbe 250 °-on 10 percig utána 200 °-on 30 percig sütöm mikor kész rácsra teszem megvárom míg  Kihűl és szeletelem. 
 A kelési idő az előtésztának és a kenyér tésztának is múlik a konyha hőmérsékletén a tészta szereti a meleget így ha nincs olyan meleg a konyhában segíthetünk a sütővel hogy előmelegítjük egy nagyon picit és betesszük oda tésztát . A Kovász készítéséről rengeteg információ van az interneten de fogok feltenni ide egy pontosat és még teszek föl sok kovászos receptet hogy ti is megismerhessétek ezt a ősi módszert.













Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon