Banonfee Pite
Karamellás banános pite
Angolok kedvenc sütije
A tészta hozzávalói:
1. omlós vajas tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 25 g cukor,
- 125 g vaj,
- 1 csipet só,
- 1 tojás és 1 tojássárgája.
2. gyors darált kekszes verziójú tésztához:
- 25 dkg darált keksz
- 10 dkg lágy vaj.
A töltelék hozzávalói:
- 3 tubus sűrített tej,
- 5 dkg barna cukor + 5 dkg vaj,
- 2-3 db banán,
- 3 dl tejszín.
A tészta elkészítése két variációban:
Az omlós vajas tésztát így készítsük el: a cukros, "sós" liszttel jól morzsoljuk el a hideg vaj darabokat, adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk alaposan össze, majd hűtőben pihentessük néhány órát, vagy akár egy éjszakát is. A sütéshez a hűtőből kivett tésztát (pár percet várhatunk vele, hogy csöppet lágyuljon, de többet nem, mert akkor könnyen szétmegy) lisztezett deszkán nyújtsuk vékony, kör alakra (ami pár centivel nagyobb a formánál), majd helyezzük vajazott-lisztezett gyümölcstorta formába, nyomkodjuk bele alul és a széleit is húzzuk fel, a felesleges darabokat pedig egy késsel a forma felső széle mentén le tudjuk vágni. A sütéshez vágjunk egy kisebb sütőpapírt és tegyük a tésztára, majd szórjunk rá babot vagy lencsét és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg arany színűre, tűpróbáig (kb. 10 perc).
A gyors verziójú tészta alap pedig így készül: az aprítógéppel összedarált kekszet lágy vajjal alaposan összedolgozzuk, majd a masszát egy tortaforma aljába jól belenyomkodjuk úgy, hogy a széleit is felhúzzuk.
A karamellhezalacsony hőfokon
összeolvasztjuk a vajat a barna
cukorral, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és addig várunk, amíg szép aranyló, ragadós karamell keletkezik, mindezeket persze folyamatos keverés mellett. Hagyjuk kihűlni a karamellt. Ha csokis verziót szeretnénk készíteni, akkor kb. 2/3 tábla étcsokoládét külön felolvasztunk néhány evőkanál tejszínnel és ezt keverjük hozzá a karamellhez.
Összeállítás: a tésztára halmozzuk a banánkarikákat, majd közvetlenül tálalás előtt a keményre felvert tejszínnel borítjuk be és díszítésképpen étcsokoládét reszelünk a tetejére. Próbáltam úgy is, hogy habfixálóval vertem fel a tejszín és tálalás előtt egy órával készítettem el, de már akkor is meglazult a karamell a banános tejszíntől, így azt javaslom, hogy tényleg közvetlenül a fogyasztást megelőzően díszítsük a tetejét a tejszínnel. (A banános részig viszont egészen nyugodtan elő lehet készíteni.)
Itt Angliába van a nestlének kész karamellje fém dobozban lehet otthon is van azzal egyszerűbb.
Sok sikert!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése