Karácsonyi Bejglink


Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  •  
  • 20 dkg margarin
  •  
  • 15 dkg zsír 
  •  
  • 2,5 dkg élesztő
  •  
  • 9 dkg cukor 
  •  
  • 2 db tojás 
  •  
  • 2 dl tej 
  •  
  • 1 csipet só 
  •  
  • 1 db tojás kenéshez


Töltelék ízlés szerint dió vagy mák,gesztenyés meggyes stb:)

Elkészítés

  1. Az élesztőt a 2 dl langyos tejben amihez adunk 1 kávéskanál cukrot, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük hozzáadjuk a margarint a zsírt a 9 dkg cukrot és jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, csipet sót és összegyúrjuk. Letakarva 3 órát a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez való mazsolát langyos vízben beáztatjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket. A diót egy tálba tesszük hozzáadjuk a cukrot citromhéjat 5 dkg lecsepegtetett mazsolát, és a langyos tejet. Jól összekeverjük. A máktölteléket is így készítjük csak annyi különbséggel, hogy meleg tejjel keverjük el.
  3. A megpihent tésztát 6 egyenlő részre vágjuk.Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelék 1/3-val . A tölteléket úgy kenjük hogy körbe 1 cm peremet hagyjunk. A tészta 2 oldalán a peremet visszahajtjuk és feltekerjük a bejglit.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kész rudakat. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük felvert tojással. 30 percig meleg helyen pihentetjük. Majd ismét lekenjük a felvert tojással, és most 30 percig hideg helyen pihentetjük így lesz a bejglink szép mázas.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Majd tepsinként 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Dió töltelék

  • 40 dkg darált dió vagy dejó
  •  
  • 20 dl cukor 
  •  
  • 5 dkg mazsola
  •  
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  •  
  • 2 dl langyos tej 

Mák töltelék

  • 40 dkg darált mák
  •  
  • 20 dkg cukor 
  •  
  • 5 dkg mazsola
  •  
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  •  
  • 2 dl meleg tej 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon