Karácsonyi Bejglink
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 2,5 dkg élesztő
- 9 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- 1 db tojás kenéshez
Töltelék ízlés szerint dió vagy mák,gesztenyés meggyes stb:)
Elkészítés
- Az élesztőt a 2 dl langyos tejben amihez adunk 1 kávéskanál cukrot, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük hozzáadjuk a margarint a zsírt a 9 dkg cukrot és jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, csipet sót és összegyúrjuk. Letakarva 3 órát a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez való mazsolát langyos vízben beáztatjuk.
- Elkészítjük a tölteléket. A diót egy tálba tesszük hozzáadjuk a cukrot citromhéjat 5 dkg lecsepegtetett mazsolát, és a langyos tejet. Jól összekeverjük. A máktölteléket is így készítjük csak annyi különbséggel, hogy meleg tejjel keverjük el.
- A megpihent tésztát 6 egyenlő részre vágjuk.Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelék 1/3-val . A tölteléket úgy kenjük hogy körbe 1 cm peremet hagyjunk. A tészta 2 oldalán a peremet visszahajtjuk és feltekerjük a bejglit.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kész rudakat. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük felvert tojással. 30 percig meleg helyen pihentetjük. Majd ismét lekenjük a felvert tojással, és most 30 percig hideg helyen pihentetjük így lesz a bejglink szép mázas.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Majd tepsinként 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Dió töltelék
- 40 dkg darált dió vagy dejó
- 20 dl cukor
- 5 dkg mazsola
- 1/2 db citrom reszelt héja
- 2 dl langyos tej
Mák töltelék
- 40 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1/2 db citrom reszelt héja
- 2 dl meleg tej
.jpg)
.jpg)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése