Amerikai almás pite


Tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg kockákra vágott vaj
  • 2 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 0,3 dl víz
Töltelékhez:
  • 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2,5 ek liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 ek citromlé
  • 4 dkg kockákra vágott vaj

  1. A sötőt 180°C-ra bemelegítjük.
  2. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
  3. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
  4. A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.
  5. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
  6. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük.
  7. A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon