Amerikai almás pite
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg kockákra vágott vaj
- 2 ek porcukor
- csipetnyi só
- 0,3 dl víz
Töltelékhez:
- 80 dkg alma
- 13 dkg cukor
- 2,5 ek liszt
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 ek citromlé
- 4 dkg kockákra vágott vaj
- A sötőt 180°C-ra bemelegítjük.
- A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
- A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.
- A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
- A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése