Kovászos tönköly teljeskiörlésű kenyér.


A kovászos kenyérről és a kovászos pékárukról reggelig órákig tudnék áradozni,de előszőr szeress bele értsd meg a működését és Te is fanatikus leszel. 2 éve nem használok élesztőt csak kovàszt. Abból készitek mindent zsemlét,kiflit,pizzát,turós batyut szóval mindent ami kelt tészta. Első időszakba nem lesz egyszerű,de ha rájössz kitanulod kitapasztalod egy csodát ismerhetsz meg ami ráadásul sokkal egészségesebbé teszi a pékáruidat.
Ha van rá lehetőséged csakis jó minőségű liszteket használj és organikusokat.
Sajnos manapság a búzát olyan anyagokkal permetezik ami sajnos a szervetünknek méreg! Ha megteheted vehetsz magadnak házi mini malmot és örölheted magadnak a lisztet.
Lejebb a kovász receptjét is megtalálod.

Na lássunk hozzá a receptnek.

Először is elkészitjük az aktiv kovászunkból ami tud duplázni egy előtésztát.

20 dkg liszt( nekem tk tönköly) 
2 dl langyos víz
15 dkg kovász
Ezt szépen összedolgozom egy műanyag tálba és lefedem meleg helyen tartom kb 2-3 óra alatt megkel.Hüvős teleken lehet egész éjszaka a konyhapulton hagyni.
Mikor megkelt gépbe teszem és hozzáadok 30 dkg lisztet még nálam sima tk .barna liszt és jól összedolgozom ha nincs géped kézzel,de jól ki kell dagasztani. Ha ezzel megvagy vegyél ki egy gombocot és tedd egy üvegbe zárd le és tegyél rá jelzést ha duplájára kelt akkor kész a kenyered a sütésre ezt hivjuk vekkernek.
Ezután a tésztába beleteszek 1 ek himalaya sót és 1 kk oliva olajat. Tehetsz bele egy kis joghurot magokat amit szeretsz és dagasztom tovább.
Utána kiveszem a munkalapra dagasztom kézzel tovább formázom és kelesztőbe teszem lefedem.
Kelhet kint a munkalapon ha meleg van kb 2 órát. Én este szoktam megcsinálni és beteszem a hütőbe reggel kiveszem ezt fermentálásnak hivják ilyenkor lassan kel a kenyér de ez nekünk azért jó,mert a kovász rengeteg szénhidrátot megeszik igy egyre egészségesebb lesz a kenyerünk.
Reggel kiveszem 1-2 óra alatt felébred és megsütőm 250 fok 10 perc 200 fok 30 perc végig gőzben.
A vekekrt természetesen beteszem a hütőbe a tészta mellé vagy ha a konyhapulton kelesztem akkor ott hagyom mellette hiszen az jelezz nekem mikor kelt meg abkenyerem..











Előtészta







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon