Kovász készitése

Először is kell nekünk egy befőttes üveg minimum fél literes és egy fakanál. Teljes kiörlésű liszt és víz.
Probálom a legegyszerűbben elmagyarázni,hogy minnél érthetőbb legyen.
A vizet megmelegitjük kézmelegre. Liszt lehet tk tönköly vagy sima barna liszt,de a legjobb a rozsliszt.
Összekeverünk 2 ek lisztet annyi vizzel,hogy nokedli állagot érjünk el. Az üveget lezárjuk és egy befőttes gumit teszünk rá jelzőnek. Meleg helyen tartsuk ez ilyenkor nyáron nem probléma,de télen célszerű bebugyolálva mikroba tenni.
Ez a folyamat napokig fog tartani.
Szóval elkészitettük lezártuk várunk 1 napot próbáljuk mindig ugyanabba az időbe etettni. Másnap lehetséges még nem mozdul meg de lehetnek apró buborékok benne adunk neki lisztet vizet újra. Nem kell sok mert elég gyorsan betelik az üveg. Szóval mindennap etetjük. A 3-4 napon már szinte biztos,hogy nőni fog akár duplájára is. ( előfordulhat napok után,hogy hamarabb éhes a kovász ilyenkor tiszta bubis és savanyú az illata ilyenkor egy nap többször is adhatunk neki lisztet vizet.) Ha dupázni képes már a kovász akkor készen van. Akkor kiveszünk belőle 10 dkg-ot hozzáadunk annyi lisztet vizet,hogy tészta állagú legyen szóval keményebb ,mint a nokedli olyan dagasztható tészta és visszatesszük az üvegbe és megvárjuk mig megduplázodik lehetséges triplázodik akkor használhatjuk is péktermékek készitésére. Készithetünk fehér kovászt is péksütiknek. 
Sokfajta kovász van de erről majd máskor írok. Ha nem használod a kovászt tedd hütőbe . 2 hétig birja bent utána használni kell,hogy felfrissüljön.

A kovász sokkal egészségesebb,mint az élesztő. Gluténérzékenyeknek megoldást nyújthat. A kovász diétázoknak nagyon jó. A kovászos termék nem fúj fel sokkal könnyebb megemészteni. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon